Noże szafa kuchni
Uniwersalne narzędzie w kuchni, tak można zdefiniować nóż szefa kuchni. Jest to doskonały wybór do większości zastosowań krojenia siekania czy plastrowania. Najczęściej spotykanymi długościami noża szefa to od 18 do 24 cm. Spore ostrze w kształcie trójkąta z zaznaczonym lekko brzuścem na krawędzi tnącej. Szlif często pełny płaski, ale bywają też częściowe płaskie lub wklęsłe, rzadziej występuje convex.Do krojenia, siekania, szatkowania, a nawet porcjowania czy wykrawania, jeśli nie mamy specjalistycznych noży do tych zadań. Zdając sobie sprawę z naszej szerokiej oferty, mogą Państwo mieć problem z wyborem odpowiedniego noża szefa kuchni. Wychodząc naprzeciw, odpowiemy na to pytanie: W zależności od naszego doświadczenia powinniśmy sobie zadać podstawowe pytanie, jaka długość będzie odpowiednia. Najbardziej popularne jest ostrze o długości 20-21 cm, drobniejsze osoby oraz te nielubiące długich noży często decydują się również na długość 18 cm. Długości powyżej 24 cm najczęściej wybierane są przez profesjonalnych kucharzy, którzy mają już spore doświadczenie w pracy z takimi nożami.
